Logo_logo_nationaal_rapporteur

Donderdag 16 februari mocht de Nationaal Rapporteur tijdens het Amsterdam Kindersymposium (AKS) in het DeLaMar theater de ‘Hugo Heymans Award’ in ontvangst nemen. Op het symposium voor kinderartsen en onderzoekers sprak de rapporteur over het belang van het signaleren en melden van (vermoedens van) seksueel geweld tegen kinderen. Dat meldt het de Nationaal Rapporteur. 

Jaarlijks organiseert een groep onderzoekers op het gebied van kindergeneeskunde in Amsterdam het symposium, met dit jaar als thema: ‘Global Child Health – Expanding Borders’. Als keynote speaker sprak de Nationaal Rapporteur de zaal toe over de belangrijke rol van kinderartsen bij het signaleren van seksueel geweld. Zij worden vaak vertrouwd door het kind en ze kunnen bovendien fysieke tekenen van misbruik oppikken. Daarbij is het volgens de rapporteur van groot belang dat ze vermoedens ook melden. “Ik wil kinderartsen stimuleren om hun vermoedens serieus te nemen en tot actie over te gaan, door de meldcode toe te passen”, vertelt Dettmeijer.

De ‘Hugo Heymans Award’ werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is bestemd voor een persoon die veel heeft bijgedragen aan het verbeteren van de zorg voor kinderen. De Nationaal Rapporteur ontving de prijs voor haar getoonde inzet op het gebied van de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen. Hugo Heymans, voormalig voorzitter van het Emma Kinderziekenhuis, reikte de award uit.

Daarna heeft de huidige voorzitter van het Emma Kinderziekenhuis, Hans van Goudoever, het eerste exemplaar van het boekje ‘Emma leert’ overhandigd aan de Nationaal Rapporteur. Dit is het tweede boekje uit een serie van informatieboekjes rondom de zorg in het Emma Kinderziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids