Normal_blikje_frisdrank_energiedrankje_energy

Hoewel kinderen onder de 14 jaar dit najaar geen energiedrankjes meer kunnen kopen bij Aldi en Lidl, zijn niet alle supermarkten bereid om het voorbeeld te volgen. Jumbo en PLUS zeggen vooral in te willen spelen op bewustwording onder jongeren, maar van een leeftijdsgrens is voorlopig geen sprake. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Zowel Aldi als Lidl heeft een minimumleeftijd verbonden aan de verkoop van energiedrankjes, omdat het product veel suiker en cafeïne bevat. Verschillende kinderartsen waarschuwden al voor het gebruik door heel jonge kinderen. Aldi kondigde deze week de leeftijdsgrens aan, Lidl volgde een dag later.

Toch denken niet alle supermarkten dat een leeftijdsgrens de beste manier is. Zo stelt Jumbo dat klanten voor al hun boodschappen in de winkel terecht moeten kunnen, ook voor energiedrankjes. “We vinden het belangrijk dat onze klanten een gezondere keuze kunnen maken. Daarom investeren we niet alleen in onze producten, maar ook in de bewustwording.”

Gelijktijdige invoering

PLUS zegt klanten via het winkelschap te informeren over de drankjes door daar het advies van het Voedingscentrum op te hangen. De winkel kijkt wel positief naar een leeftijdsgrens maar wil dit alleen doen als alle supermarkten dit op hetzelfde moment invoeren. “Daarom zullen wij het gesprek aangaan met de andere supermarktorganisaties en doen we een dringende oproep aan de politiek om duidelijke richtlijnen op te stellen rondom de verkoop van energiedrankjes.” Ook Albert Heijn gaat kijken naar een mogelijke leeftijdsgrens.

Kinderarts Brita de Jong is zeer te spreken over het besluit van Aldi en Lidl. “Ik ben erg blij dat deze supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen. Dit zijn bij uitstek de supermarkten waar veel jongeren naartoe gaan”, aldus De Jong, die tevens woordvoerster is van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. “Toch pleiten we ervoor om de leeftijd verder te verhogen naar 18 jaar.”

Vanaf 1 september kunnen kinderen onder de 14 jaar geen energiedrankjes meer kopen bij Lidl. Bij Aldi gaat de leeftijdsgrens in per 1 oktober.

Door: Redactie Nationale Zorggids