Derde gemeente Zuid-Limburg zegt financiële steun XONAR toe

Drie van de zestien gemeenten in Zuid-Limburg hebben akkoord gegeven op het herstelplan van jeugdzorgorganisatie XONAR. In januari van dit jaar kreeg XONAR een groot deel van de jeugdhulp in Maastricht gegund, maar had vijf maanden later 8 miljoen euro steun nodig om niet failliet te gaan. Deze gemeente heeft nu ook toegezegd een financiële bijdrage te leveren. Dit meldt 1Limburg.

De 16 gemeenten die samen de jeugdzorg in Zuid-Limburg inkopen, hebben deze en volgende maand de tijd om akkoord te gaan met de financiele bijdrage van 8 miljoen euro voor XONAR om uit de schulden te komen. Zonder steun kan de organisatie deze herfst niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen.

Mismanagement

In de gemeente Meerssen is eerder al een motie aangenomen die de bestuurders, directie en raad van toezicht van XONAR aansprakelijk moet stellen voor mismanagement. Volgens Forum voor Democratie is het er een ongekende puinhoop en 50 Plus, die als enige tegen herstelplan stemde, vindt het opmerkelijk dan op sommige stukken geheimhouding lag.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky