Regio Eindhoven getroffen door mazelenuitbraak; vooral kinderen ziek

Veertien ongevaccineerde kinderen en één niet-gevaccineerde volwassene in de regio Eindhoven hebben de mazelen opgelopen. Hiermee is er sprake van een uitbraak, die al voorspeld werd door diverse deskundigen in de zorg. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Begin deze week waarschuwde het Nijmeegse Radboudumc nog voor een mazelenuitbraak. Ziekenhuizen zaten er al op te wachten: de vraag was niet of, maar wanneer er een uitbraak zou komen. En dat is nu dus gebeurd in de regio Eindhoven. Een deel van de veertien mensen is ernstig ziek geworden, maar niemand levensbedreigend. Ook zijn een aantal alweer hersteld.

Reproductiegetal mazelen

Begin februari werd de eerste mazelenbesmetting gemeld, maar het is niet duidelijk hoe deze persoon de ziekte heeft opgelopen omdat de patiënt ervoor niet in beeld is. In de laatst tien dagen zijn de meeste besmettingen binnengekomen, waarvan een deel broer of zus van elkaar was. Het kan zijn dat het aantal besmettingen in de regio nog oploopt. “Het duurt gemiddeld een dag of tien voordat iemand verschijnselen krijgt, maar je kunt anderen al besmetten voordat je zelf duidelijke klachten hebt.” Mazelen is ook nog eens zeer besmettelijk, besmettelijker dan bij het coronavirus. Daar ging het om een reproductiegetal van 1,5. Het reproductiegetal van mazelen onder niet-gevaccineerden is 15.

Lees ook: Mazelen: symptomen, ernst en besmettelijkheid van mazelen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky