Normal_man-2933984_960_720

Wordt er bij vrouwen niet graag gepraat over ongewild kinderloos zijn, bij mannen is het ongewild kinderloos zijn zo mogelijk nog lastiger. In de regel horen we hier maar weinig over, terwijl het toch veel voorkomt. En net zoals vrouwen hebben ook mannen hier veel verdriet van. Hier moet meer aandacht voor komen, vindt gynaecoloog Didi Braat. Dit meldt Radboudumc. 

Op de polikliniek voortplantingsgeneeskunde in het Radboudumc worden veel paren gezien die geconfronteerd worden met hun onvervulde kinderwens. Jaarlijks zijn dat ongeveer 1.500 paren die graag een kind willen, maar bij wie dat niet wil lukken.

In het algemeen ligt de oorzaak van onvruchtbaarheid in 30 procent van de gevallen bij de vrouw, voor 30 procent bij de man, en in 30 procent van de gevallen bij beiden. In de overige 10 procent van de gevallen kan geen oorzaak worden gevonden. Het Radboudumc ziet juist een groot aantal paren waarbij het probleem bij de man ligt.

Over onvruchtbaarheid bij vrouwen en de psychische gevolgen hiervan is al veel onderzocht en geschreven. Voor mannen ligt dit anders. Veel mannen kampen met hun onvruchtbaarheid en hebben daar toch meer problemen mee dan op het eerste oog zichtbaar is. Om meer inzicht te krijgen in deze situaties doet de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het Radboudumc al jarenlang onderzoek naar de gevoelens van zowel mannen als vrouwen bij vruchtbaarheidsproblemen.

Mannen en vrouwen voelen even veel spanning en somberheid als vrouwen bij vruchtbaarheidsproblemen. Mannen die bij de zaadlozing helemaal geen zaadcellen hebben, kunnen in het Radboudumc een TESE-behandeling krijgen, waarbij de uroloog een stukje weefsel weghaalt uit de zaadbal en op het lab gekeken wordt of er zaadcellen in zitten. Deze mannen geven significant vaker aan dat het vruchtbaarheidsprobleem hun leven beheerst. Zij ervaren ook minder steun uit hun omgeving dan hun partners.

Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt, zegt Braat. Dat professionals niet alleen aandacht hebben voor de emoties van vrouwen, maar hier ook specifiek naar vragen bij mannen en zo nodig hulp aanbieden. En daarnaast moeten mannen geholpen worden om handvatten te krijgen om het onderwerp zelf ter sprake te kunnen brengen, zowel in de spreekkamer als in hun privé-omgeving. 

Door: Redactie Nationale Zorggids