Normal_handen_vingers_babyhandje

Vorig jaar september hebben een vader en moeder bij de digitale geboorteaangifte niet de drie officiële voornamen van hun kindje ingevuld, maar slechts de roepnaam. Hier kwamen ze pas achter nadat ze de persoonslijst thuisgestuurd kregen. Zulke fouten kunnen hersteld worden, maar alleen via de rechter. Hiervoor moeten ze  800 euro betalen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

In het ziekenhuis waar hun kindje werd geboren, ZGT Almelo, kunnen ouders geboorteaangifte doen via de iPad. De advocaat van de ouders legt uit: “Op het scherm moet je blijkbaar voornaam en achternaam invullen. Maar bij de voornaam, waar hebben we het dan over? Over de roepnaam of over alle voornamen? Daar is het misgegaan.”

Rechters hebben steeds vaker mensen voor zich die hun voornaam willen wijzigen of de voornaam van hun kindje willen laten aanpassen. Waar het in 2015 nog om 503 toegezegde wijzigingen ging, steeg dat aantal in 2018 naar 608. Soms gaat het om volwassenen die hun voornaam om welke reden dan ook willen wijzigen, maar ook ouders veranderen vaak na de geboorte van hun kindje van gedachten en willen dan alsnog zijn of haar naam via de rechter laten aanpassen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids