Normal_echo_zwanger_zwangerschap

In de vernieuwde digitale Kennisbank www.zwangerenmedicijn.nl kunnen zorgverleners, vrouwen met een kinderwens en zwangere vrouwen terecht voor de meest actuele informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. De Kennisbank is een initiatief van Bijwerkingencentrum Lareb. Het door ZonMw gefinancierde project pREGnant gaat mede nieuwe kennis leveren voor de Kennisbank. Dit meldt ZonMw. 

Met het landelijk register pREGnant wordt informatie verzameld over het gebruik van geneesmiddelen, zwangerschapscomplicaties en de gezondheid van het (ongeboren) kind. Hierbij worden alle ervaringen van zwangere vrouwen omgezet naar toepasbare kennis die ook beschikbaar komt in de Kennisbank. Via deelname aan pREGnant dragen zwangere vrouwen bij aan meer informatie over geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, vertelt Agnes Kant, directeur van Lareb. Zo komt er meer informatie beschikbaar over de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding.  

Zoekfunctie

In de Kennisbank is de informatie eenvoudig te vinden. Het zoeken naar informatie kan zowel op de werkzame stof als op de merknaam van het geneesmiddel. Daarbij is het is mogelijk om aan te geven waar de informatie betrekking op moet hebben. Dat kan zijn over de veiligheid tijdens de zwangerschap, tijdens de borstvoeding of allebei. 

Naast een samenvatting van wat er bekend is over de veiligheid van het geneesmiddel, wordt er ook een risicotabel getoond. Deze tabel laat zien wat de risico’s zijn ten opzichte van vergelijkbare geneesmiddelen. Men kan doorklikken naar meer achtergrondinformatie en naar gerelateerde pagina’s.

Door: Nationale Zorggids