Normal_geboorte_bevalling_keizersnede_baby

De coronacrisis brengt ook voor zwangere vrouwen en hun partner onzekere tijden met zich mee. Hun partner mag niet bij echo’s aanwezig zijn en bevallen in het ziekenhuis kan door corona ook extra stressvol zijn. Verloskundigen mogen er niet zomaar meer bij zijn en soms moeten bevallende vrouwen zelfs hun partner missen. Dit meldt RTL Nieuws.

Sinds 11 mei mogen zwangere vrouwen naast hun partner nog één extra persoon bij de bevalling hebben, maar vier ziekenhuizen lijken hiernaar te luisteren. De overige ziekenhuizen hanteren nog steeds de oude coronamaatregel van één persoon bij de bevalling.

Coronamaatregelen belangrijker dan wens ouders

“De coronamaatregelen zijn in sommige gevallen belangrijker dan de geboorte van een baby en de wensen van de ouders daarin”, zegt verloskundige Margot van Dijk die via social media ervaringsverhalen verzamelt. Sommige vrouwen mogen één persoon extra bij hun bevalling hebben en kiezen soms voor een professional in plaats van hun partner. Dit zijn regelmatig vrouwen die een eerder negatieve bevalling hebben gehad en daaraan een trauma hebben overgehouden.

Ziekenhuizen mogen zelf beleid bepalen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) erkent dat vrouwen in zulke situaties terechtkomen. Volgens de vereniging is het aan het ziekenhuis zelf om te bepalen hoeveel mensen er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. Zijn ziekenhuizen streng, dan doen ze dat enkel wegens de gevaren van het coronavirus, benadrukt NVZ. 

Door: Nationale Zorggids