Normal_zwangerschapstest

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit starten volgende maand met een onderzoek naar de rol van vaders bij onbedoelde zwangerschappen. Zij willen weten hoe naasten en zorgverleners de rol van vaders tussen de 16 en 25 jaar oud kunnen versterken. De meeste onderzoeken rondom dit thema hebben de focus op de moeder. Dit melden Erasmus School of Health Policy& Management en Loket Gezond Leven. 

Via interviews en focusgroepen gaan de onderzoekers vastleggen wat het perspectief van de jonge vader is, hun naasten en van zorgverleners die met onbedoelde zwangerschappen te maken krijgen. Zo kunnen deze jongens en mannen tijdens het onderzoek direct passende ondersteuning krijgen, net als hun naasten.

Het onderzoek maakt ook de ontwikkeling van een interventie mogelijk, die ze kan helpen bij het versterken van hun nieuwe rol als vader. 

Risicofactoren onbedoelde zwangerschappen

Onbedoelde zwangerschappen ontstaan vaak door het ontbreken van betrouwbare anticonceptie of onjuist gebruik ervan, zegt Loket Gezond Leven. Met name onder tieners heerst er ook gebrekkige kennis over het lichaam, voortplanting en onveilige seks. Er zijn mispercepties over anticonceptiemethoden en gebruik. Soms zijn onbedoelde zwangerschappen gerelateerd aan eenzaamheid, een laag zelfbeeld of laag zelfvertrouwen. Sterke afhankelijkheidsrelaties, beperkte weerbaarheid en een ambivalente kinderwens zijn ook risicofactoren. 

Door: Nationale Zorggids