'Gevolgen gezondheidsadviezen influencers komende jaren zichtbaar'

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vreest voor de gevolgen van het groeiende aantal bekende influencers dat een generatie jongeren beïnvloedt. Zij verspreiden gezondheidsadviezen over het niet dragen van een zonnebril of het vervangen van hun hormonale anticonceptie voor natuurlijke varianten. Volgens IVM groeit er straks een generatie op die beter luistert naar bekende Nederlanders dan naar de huisarts. Dit meldt Skipr.

Directeur Ruud Coolen van Brakel is niet per se kritisch op kritiek op de reguliere gezondheidsadviezen, maar vindt het wel kwalijk dat influeners niet-deskundig zijn en desondanks - soms extreme - gezondheidsclaims maken. Daarom vindt het insittuut het belangrijk dat mensen altijd óók naar de huisarts gaan. “Als mensen niet ook een deskundige raadplegen, kan dat grote gevolgen hebben. Ik denk dat we die gevolgen de komende jaren gaan zien.”

Abortus

Uit recente cijfers van abortusklinieken en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat het aantal ongewenste zwangerschappen is toegenomen. Volgens de abortusklinieken is dit een gevolg van het gebruik van natuurlijke anticonceptiemiddelen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky