OM eist tbs met dwangverpleging tegen moeder die baby uit raam gooide

Een moeder die haar twee weken oude zoontje uit een raam op de tweede verdieping gooide, heeft tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. De 32-jarige vrouw zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn en daarom wordt geen celstraf geëist. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM). 

Op vrijdag 24 februari krijgt de politie een melding. Bij een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen zou een baby naar beneden zijn gegooid. Eenmaal ter plaatse zien ze meteen een raam openstaan op de tweede verdieping. Op de grond lag een jongetje van 16 dagen oud. Hij overleefde de val, maar kwam twee weken later alsnog te overlijden in het ziekenhuis.

Stem in haar hoofd

Volgens de verdachte raakte zij vlak na de bevalling depressief en hoorde ze een stem in haar hoofd die haar vertelde dat ze haar zoontje moest doden. Meteen pakte ze hem op en gooide ze hem uit het raam. Camerabeelden laten dit ook zien. Hoewel er volgens de officier van justitie sprake was van opzet door haar kindje actief op te tillen en uit het raam te gooien, zou ze wel volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Ze had een depressie met psychotische kenmerken die voortvloeide uit een bipolaire stoornis. Daarom wil het OM dat ze enkel tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky