Minder vrouwen starten met uitsluitend borstvoeding bij de geboorte

Niet eerder was het aantal moeders dat startte met uitsluitend borstvoeding zo laag. 53 procent van de moeders geeft uitsluitend borstvoeding bij de geboorte van hun baby. 76 procent geeft een combinatie van borst- en flesvoeding; een hoger percentage dan voorgaande jaren. Veel vrouwen beginnen hoopvol aan borstvoeding, maar 71 procent stopt toch eerder dan verwacht. Dit levert bij twee derde flinke teleurstelling op. Dit meldt het Voedingscentrum dat het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) hier onderzoek naar liet doen. 

Moeders stoppen het vaakst met borstvoeding omdat ze niet genoeg melk produceren of onzeker zijn over hun melkproductie. Een andere belangrijke reden om te stoppen is pijn of een baby die geen aansluiting kan vinden. “De genoemde redenen laten de noodzaak zien van betere begeleiding en goede voorlichting door onder andere de verloskundige, kraamverzorgende en de JGZ”, zegt Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum.

Gezondheid baby

Een veel genoemde reden om te starten met borstvoeding is de gezondheid van de baby. Ook vinden moeders het contact tussen hen en de baby zeer waardevol. Meer baby’s uit hbo- en wo-opgeleide gezinnen (65 procent) krijgen uitsluitend borstvoeding dan baby’s uit praktisch- en mbo opgeleide gezinnen (46 procent).

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky