Normal_borstvoeding_mama_moeder

Huid-op-huidcontact is niet alleen goed voor een goede hechting tussen moeder en kind, de regulatie van lichaamstemperatuur bij premature baby’s en meer rust, maar bevordert ook een langere borstvoedingsduur. Dit blijkt uit onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Kelly Cooijmans van het Radboudumc, meldt Algemeen Dagblad.

Moeders die iedere dag minstens een uur onafgebroken huid-op-huidcontact hebben met hun baby, geven een maand langer exclusief borstvoeding gedurende het eerste jaar. Ze geven in totaal twee maanden langer borstvoeding vergeleken met moeders die niet iedere dag een uur lang huid-op-huidcontact hadden met hun kindje in de eerste vijf weken na de geboorte.

Oxytocine 

Volgens Cooijmans komt die door het hormoon oxytocine dat word aangemaakt bij moeder en kind. Een belangrijk hormoon bij de productie van melk én de toeschietreflex. Hoe meer moeders huid-op-huid-contact hebben met hun baby, hoe meer er oxytocine bij beiden wordt aangemaakt. De borstvoeding komt hierdoor makkelijker én langer op gang. Voor het kindje geldt dat het innige contact bijdraagt aan betere zuigreflexen en minder problemen met het aanleggen.

Door: Nationale Zorggids