Normal_oudere_man_ogen

Het is tropisch warm in Nederland. Voor ouderen kunnen deze hoge temperaturen extra belastend zijn omdat de kans op uitdroging en oververhitting toeneemt. Het Nationaal Ouderenfonds roept iedereen op ouderen tijdens deze zomerperiode vaker op te zoeken en te helpen met verkoeling, maar ook bijvoorbeeld met klusjes die door de hitte een opgave voor ouderen zijn. Want, elk contact dat ouderen helpt hun zomereenzaamheid te bestrijden is winst in de strijd tegen eenzaamheid onder 1,4 miljoen Nederlandse ouderen. Dat meldt het Nationaal Ouderenfonds. 

Ouderen transpireren minder en hebben minder dorstgevoel. Een extra glas water en een ijsje kunnen de kans op uitdroging of sufheid verminderen. Reden voor supermarktmedewerkers van twintig filialen van Albert Heijn in de regio Breda om op vrijdag 27 juli om 10:00 uur ijsjes en waterflesjes uit te delen aan de bewoners van diverse zorginstellingen.

Water en ijs zijn simpele middelen die ouderen helpen ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, maar de gift creëert ook een leuk moment om even samen te zijn en een praatje te maken. Dit soort sociaal contact is hard nodig, want veel ouderen in Nederland voelen zich tijdens de zomermaanden extra eenzaam omdat familie en vrienden op vakantie zijn. In Nederland zijn 200.000 ouderen zelfs extreem eenzaam en dat betekent dat zij doorgaans slechts 1 persoon per maand spreken. En in de zomer dus vrijwel geen.

Statiegeldactie 

Het is niet het eerste gebaar dat Albert Heijn maakt richting ouderen. De supermarkt werkt al tijden samen met het Nationaal Ouderenfonds via een statiegeldactie. Klanten kunnen doorlopend hun statiegeldbonnen doneren. Met dit geld worden door het Nationaal Ouderenfondsuitjes en andere activiteiten georganiseerd waarmee ouderen uit een sociaal isolement worden gehaald. 

Door: Redactie Nationale Zorggids