Normal_normal_rechtspraak

Tegen vijf verdachten van oplichting van ouderen eist het Openbaar Ministerie (OM) werkstraffen en gevangenisstraffen. De verdachten zijn tussen de 16 en 22 jaar en stonden eind vorige week terecht voor babbeltrucs bij ouderen, hoofdzakelijk in Noord-Holland. De totale schade van alle onderzochte aangiften bedraagt bijna 45.000 euro. Het OM verwijt verdachten dat ze in de maanden maart, april en mei tienduizenden euro’s hebben buitgemaakt. De strafeisen variëren van 100 uur werkstraf tot 28 maanden (deels voorwaardelijke) gevangenisstraf. Dit meldt het OM. 

Het gaat om tientallen gevallen van oplichting en diefstal met een ‘valse sleutel’ door een groep van vijf verdachten die, in wisselende samenstelling, steeds op dezelfde manier hebben gehandeld. Verdachten doen zich voor als postbezorger. Eerst bellen ze het slachtoffer op, waarbij wordt gezegd dat een pakketje wordt bezorgd. Ophalen kan ook, maar gezien hun leeftijd en het Coronavirus kiezen de slachtoffers voor thuisbezorgen.

Pinnen voor ontvangst pakketje

Eenmaal aan hun voordeur moeten ze een klein bedrag pinnen voor ontvangst van het pakketje. De slachtoffers moeten hun pincode intoetsen op de mobiele telefoon van verdachten, die zogenaamd verbonden is met het pinapparaat. Verdachten verwisselen vervolgens stiekem de bankpas van het slachtoffer voor een andere bankpas. Daarna plunderen verdachten de rekeningen van de slachtoffers met de via oplichting verkregen pinpassen. 

Bankrekening plunderen

Het telefonisch benaderen, het aan de deur van het slachtoffer afkijken van hun pincode, het verwisselen van de bankpassen, de geldopnames met de gestolen passen: stuk voor stuk handelingen die deel uitmaken van één gezamenlijk plan, namelijk het plunderen van de bankrekening van het slachtoffer. Het OM ziet deze oplichting en diefstal dan ook als één geheel. ‘’Tussen elke verdachte en zijn mededaders bestond een gezamenlijk en weldoordacht plan, waarbij ieder van hen een duidelijke taak had. Daarbij waren de rollen van verdachten en mededaders in de uitvoering van de oplichtingen en diefstallen onderling uitwisselbaar’’, aldus de officier van justitie. 

Kwetsbare ouderen

"Verdachten hebben bewust kwetsbare en afhankelijke ouderen als slachtoffer gekozen, kennelijk omdat zij vaak eerder geneigd zijn in de babbeltrucs mee te gaan. Het vertrouwen van de slachtoffers in de goedheid van mensen heeft daardoor een enorme deuk opgelopen. Ouderen zijn vaak sterk afhankelijk van zorg en aandacht van anderen. Met deze vorm van oplichting wordt hun veiligheidsgevoel en zelfvertrouwen enorm aangetast.’’

Door: Nationale Zorggids