Normal_politie

Steeds vaker worden vooral oudere mensen het slachtoffer van ‘spoofing’ een truc waarbij een oplichter een andere identiteit aanneemt en zich bijvoorbeeld telefonisch voordoet als bankmedewerker. Hij of zij vertelt dan dat de rekening gehackt is en ontfutselt de slachtoffers cruciale bankgegevens. Vaak laat hij ook nog door een handlanger de bankpas, pincode en reader ophalen. Hierna plunderen de fraudeurs de bankrekeningen waarbij in sommige gevallen duizenden euro’s buit gemaakt worden. In Bureau Brabant van maandag 18 oktober aanstaande is ruim aandacht hiervoor met vijf recente gevallen met beelden van de pinners. Dit meldt de Politie. 

In het opsporingsprogramma van Omroep Brabant komt een gedupeerde 75-jarige Tilburger aan het woord. Hij vertelt wat hem zaterdag 26 juni 2021 is overkomen. Hij wordt die dag rond 12.45 uur gebeld door zogenaamd een Rabobankmedewerkster die hem vertelt dat hij gehackt is. Hierop heeft de Tilburger informatie aan de ´helpdeskmedewerkster´ gegeven en op haar aangeven handelingen zoals het verhogen van de limiet op de computer verricht.

Tienduizenden euro's

Rond 14.45 uur werden de bankpassen en readers bij de bejaarde man zoals de telefoniste aangaf opgehaald. Enkele uren later ontdekte hij dat er bij pinautomaten in Tilburg voor duizenden euro´s geld van de rekeningen was opgenomen. De ophaler had volgens het slachtoffer een getinte huidskleur en donker krullend haar. Hij droeg een geelgouden oorknop in ieder oor en een soort van bezorgersuniform. Verder komen in Bureau Brabant ook soortgelijke zaken uit Raamsdonksveer, Bergeijk, Eindhoven en Casteren aan bod met beelden van pinners die geld opnamen met de buit gemaakte pinpassen.

Pincode nooit afgeven

De politie benadrukt dat een bank nooit telefonisch om een pincode zal vragen of iemand langs stuurt om de bankpas(sen) en eventueel reader op te halen. Zodra dat soort informatie gevraagd wordt is het dringende advies om op te hangen, het gesprek te beëindigen, het SMS-bericht te verwijderen en de afzender te blokkeren.

Door: Nationale Zorggids