Normal_edith_schippers_2__2_

Ziekenhuizen moeten een bewerkersovereenkomst opstellen om zo vast te leggen wie wat doet met een patiëntendossier. Dit staat in een brief van minister Schippers aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het nieuws dat Belgische gevangenen dossiers van het Zwolse Isala en het Bredaase Amphia Ziekenhuis konden inzien. Dat meldt De Stentor. 

Eind januari zorgde het nieuws dat Belgische gevangenen vertrouwelijke informatie van Nederlandse patiënten konden inzien voor veel ophef. Dat het Belgische scanbedrijf iGuana de dossiers digitaliseerde met behulp van gevangenen wist Isala niet en was hier zeer door verrast. Minister Schippers schrijft in de brief: “Het is aan de Autoriteit Persoonsgegevens om te oordelen of de wet is overtreden. De Autoriteit kan hier dan indien nodig tegen optreden.”

Ziekenhuizen moeten volgens de minister verantwoordelijkheid nemen en laten vastleggen wie wat doet, conform de wet- en regelgeving. “Indien dit proces niet goed is verlopen, is het in eerste instantie aan het ziekenhuis om de dienstverlener hierop aan te spreken”, zegt de minister. Als er een overtreding plaatsvindt, dan moet de Autoriteit Persoonsgegevens in actie komen. De Inspectie van de Gezondheidszorg houdt de ziekenhuizen ondertussen wel in de gaten. De inspectie ziet toe op welke manier de bewerkersovereenkomsten zijn gesloten bij ziekenhuizen die nog de overgang maken van papieren naar digitale dossiers. 

©Nationale Zorggids