Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

Jaarlijks laten zo'n 83.000 Nederlandse patiënten zich in België, Luxemburg of Duitsland behandelen. Veel patiënten kiezen hiervoor door de prijs-kwaliteitsverhouding van buitenlandse zorg en de kortere wachtlijsten in buitenlandse ziekenhuizen. Dit blijkt uit cijfers van secretariaat van de Benelux in Brussel, meldt NOS.

Naar verwachting gaan steeds meer Nederlanders naar het buitenland voor medische behandelingen. Andersom komen ook Belgen en Duitsers naar Nederland voor behandeling, maar deze aantallen zijn een stuk lager dan het aantal Nederlanders dat naar een buitenlands ziekenhuis gaat. Ruim 9.400 Belgen en 4.300 Duitsers kozen vorig jaar voor specialistische zorg in Nederland.

Het secretariaat van de Benelux in Brussel adviseert ziekenhuizen en medisch centra om medische voorzieningen voor gespecialiseerde behandelingen beter op elkaar af te stemmen. Zo moeten bijvoorbeeld databanken met patiëntgegevens voor Nederlandse artsen toegankelijk worden. Verder raadt het secretariaat aan om patiënten beter te informeren over de mogelijkheden voor zorg in buurlanden. En verzekeraars moeten ziekenhuizen op de hoogte houden van de behandelingen die worden vergoed. De Benelux heeft volgens het onderzoeksbureau een voortrekkersrol als het gaat om grensoverschrijdende zorg

©Nationale Zorggids