Uit recent Deens onderzoek blijkt dat mensen die hun levenspartner hebben verloren een verhoogd risico hebben op een hartritmestoornis. Een hartritmestoornis kan leiden tot een beroerte of het hart kan het opgeven. Dat meldt de Volkskrant.
Data van bijna een miljoen Denen, verzameld over een periode van twintig jaar, laat zien dat het risico op boezemfibrilleren 41 procent hoger lag bij mensen die hun levenspartner hadden verloren dan mensen die dat verlies niet hadden geleden. Dit risico is het hoogst in de eerste twee weken na het verlies. Met name bij mensen onder de zestig liep het risico flink op. Wel waarschuwen de onderzoekers dat er geen directe conclusies verbonden kunnen worden aan oorzaak en gevolg in deze situatie. In dit onderzoek draaide het puur om observaties en is er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met voedingspatronen, beweging of genetische aanleg.
Hoogleraar genetische cardiologie Paul Volders sluit zich bij de conclusies aan. Volgens hem kan verdriet wel degelijk dodelijk zijn door het zogenoemde gebroken-hart-syndroom. Er ontstaat een tijdelijke verzwakking of verlamming van de hartspier bij invloed van heftige emoties zoals rouw, paniek of angst. Al eerder vertelde Volders aan de Volkskrant dat het mechanisme hierachter niet helemaal duidelijk is. “Vaststaat dat heftige emoties de aanmaak van hormonen als adrenaline en noradrenaline flink opjagen, onder meer door activatie van het onwillekeurig zenuwstelsel. Sommige mensen kunnen daar niet tegen. Hun hartspier verstijft waardoor er onvoldoende bloed wordt rondgepompt”, aldus Volders.
De meeste patiënten die kampen met het gebroken-hart-syndroom komen met de schrik vrij. Toch zijn er mensen aan overleden. De hoogleraar schat dat er jaarlijks zo'n duizend mensen met het syndroom worden gediagnosticeerd. Negentig procent daarvan is vrouw en boven de zestig jaar. Stress is in deze situaties vaak de boosdoener, niet het verdriet. Bij stress gaat de bloeddruk omhoog, alsmede de hartslag. Ook zorgt stress er vaak voor dat iemand ongezond eet, minder beweegt, meer alcohol drinkt en minder contact zoekt met familie of vrienden. De dood van een geliefde gecombineerd met deze gevolgen zorgt voor een verhoging van het risico op medische klachten of psychische problemen.
©Nationale Zorggids