Stressniveau vader eerste dagen na bevalling voorspeller postpartum depressie

Dat vaders ook een postpartum depressie kunnen krijgen, is al bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat stress die vaders tijdens de bevalling ervaren, een voorspeller zijn voor de mentale gezondheid in de maanden erna. In de eerste dagen na de geboorte kan vroege interventie van grote waarde zijn om een postnatale depressie bij vaders te voorkomen, meldt Vakblad Vroeg.

Vaders die stress ervaren tijdens de bevalling hebben een grotere kans op depressieve klachten. Hoe meer stress, hoe groter de kans op een depressie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een hogere geboortestress binnen 2 dagen na de geboorte een grotere depressie voorspelt. Spoedkeizersneden leiden ook bij vaders tot hogere geboortestress en de eerste dagen na de geboorte zijn een uitgelezen kans om tijdig te interveniëren om een postpartumdepressie bij de partner te voorkomen.

Vroege interventie

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten belangrijk voor de ontwikkeling van gezinsinterventies, voor vroege herkenning en behandeling. Het is dus belangrijk om meteen na de geboorte ook aandacht te hebben voor het stressniveau van de vader, omdat deze een voorspeller kunnen zijn voor de ontwikkeling van depressieve klachten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky