Zaak tegen moeder die eigen baby vergiftigde van start; 6 zittingen gepland

Het Openbaar Ministerie beschuldigt een 37-jarige vrouw uit Utrecht ervan dat ze heeft geprobeerd haar eigen baby van twee maanden oud te doden, door haar zieke dochtertje te vergiftigen. Ze was destijds werkzaam als arts. Ook zou ze haar zoontje, vanaf zijn geboorte in 2016, vier jaar lang ziek hebben gemaakt en gehouden.

Sarah V. wordt verdacht van poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van een van haar andere kinderen. Dat vertelde de officier van justitie maandag in de Utrechtse rechtbank, waarbij veel mensen aanwezig waren.

De moeder werd betrapt met meerdere flesjes met flink verdunde moedermelk met daarin grote hoeveelheden loperamide, een diarreeremmer. De vrouw zou dit meteen na de te vroege geboorte van het kindje in april 2020 door de moedermelk hebben gemengd en ook naar het ziekenhuis hebben meegebracht, waar het kindje in de couveuse lag.

Hartritmestoornissen

De verdachte ontkent de beschuldigingen en beweert dat ze zelf loperamide slikte en dat het mogelijk zo in de melk terechtkwam. "Ik had niet het gevoel dat ik gevaarlijke medicatie slikte." Ze vertelde dat ze steeds ging slikken omdat dat volgens haar de borstvoeding op gang hield. "Misschien wel zestig pillen per dag." Ze gaf ook aan dat ze zich veel dingen niet kan herinneren.

Twee maanden na de geboorte deed een arts van het kinderziekenhuis melding bij Veilig Thuis. Het kindje had namelijk onverklaarbare levensbedreigende hartritmestoornissen, groeiachterstand en ademhalingsproblemen. Toen het overging op flesvoeding, ging het snel stukken beter met haar.

Meldingen

Ook over het zoontje werden eerder meldingen gedaan. Volgens het OM heeft V. hem zwaar mishandeld en onvoldoende verzorgd. Dit kind had groeiachterstand en darmproblemen en moest vaak worden opgenomen. De moeder zou de artsen verkeerde informatie hebben doorgegeven en medisch advies niet goed hebben uitgevoerd. Zo zou ze hebben gerommeld met de katheter in het lichaam, waardoor infecties ontstonden.

Voor de zaak zijn zes zittingsdagen gepland. Er komen ook nog deskundigen aan het woord. Dinsdag gaat de rechtbank verder met de inhoudelijke behandeling.

Door: ANP