Normal_headset_muziek_dj

In het Meander Medisch Centrum (Meander MC) kunnen patiënten na een beroerte luisteren naar muziek als onderdeel van de revalidatiebehandeling. Voor beter herstel is het nodig om de patiënt prikkels te bieden die aangepast op zijn niveau, zo blijkt uit onderzoek. Dat meldt de Zorg en Ziekenhuiskrant. 

Het Meander MC neemt jaarlijks zo’n vierhonderd patiënten op met een beroerte. Sommige van hen hebben te maken met de ernstige gevolgen van een beroerte, zoals verlamming of spraakproblemen. Het ziekenhuis biedt de patiënten muziek zodat zij gedoseerd en aangepast naar hun niveau geprikkeld worden. “Muziektherapie biedt een waardevolle aanvulling op onze patiëntenzorg, vooral als andere actieve vormen van revalidatie nog niet haalbaar zijn. De resultaten van onderzoek tonen aan dat dagelijks minimaal één uur muziek luisteren tijdens de eerste twee maanden na een beroerte het herstel versterkt”, zegt verpleegkundige Anika Pol. Het gaan dan om herstel op het gebied van spraak, geheugen, gerichte aandacht en het voorkomen van een depressie.

Met behulp van een verpleegkundige kunnen patiënten zelf hun muziek uitkiezen. Muziektherapie is voor het Meander MC een passende manier om de patiënt en zijn naasten te betrekken bij de revalidatiebehandeling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids