Normal_aardbeien_fruit

Canadese wetenschappers hebben ontdekt dat patiënten met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel op peil kunnen houden door een bakje aardbeien per dag te eten. Bij ongeveer 250 gram aardbeien per dag is de patiënt beter in staat suikers te verwerken en de ingespoten insuline werkt beter. Aan het Canadese onderzoek deden vijftig proefpersonen met diabetes type 2 en een klein beetje overgewicht mee. Dat meldt RTL Nieuws.

De onderzoekers concluderen dat het effect van het van aardbeien vergelijkbaar is met metformine. Metformine is één van de meestgebruikte medicijn onder diabetes type 2 patiënten. “Het eten van aardbeien en bessen is dus bijna genoeg om je bloedsuikerspiegel op peil te houden”, zegt onderzoeker Yves Desjardins.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Er zijn ruim 1 miljoen Nederlanders die diabetes hebben, daarvan weten 834.100 dat ze de ziekte hebben. Negen op de tien mensen met diabetes hebben type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Het insuline kan zijn werk niet doen, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Patiënten moeten hierdoor soms insuline spuiten, maar meestal krijgen ze medicijnen en voedings- en bewegingsadviezen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids