Normal_tandvlees-healthy_gingiva

Tandartsen kunnen een grotere rol spelen bij de signalering van diabetes. Dat zegt onderzoeker Wijnand Teeuw, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Een ernstige tandvleesontsteking kan namelijk wijzen op diabetes. Dat meldt NU.nl.

Diabetes, ofwel suikerziekte, wordt vaak pas jaren nadat de ziekte zich heeft gemanifesteerd vastgesteld. In de beginfase zijn er vaak nauwelijks klachten die hierop kunnen wijzen. “Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel vaak al tot onherstelbare schade geleid aan de bloedvaten en organen. Schade die uiteindelijk ernstige complicaties geeft later in het leven”, aldus Teeuw.

Hij heeft nu een klacht gevonden die diabetes veel eerder kan vaststellen. Parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking, is een aanwijzing voor diabetes in een vroeg stadium. Dit valideerde hij door bij patiënten de geglycosyleerde hemoglobinewaarden (HbA1c-waarden) te meten. Patiënten met ernstige ontsteking aan het tandvlees hadden verhoogde waarden. Verhoogde HbA1c-waarden kunnen wijzen op diabetes. De patiënten wisten echter niet dat zij een suikerziekte hadden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids