Normal_tablet__scherm__ziekenhuis__app__digitaal__informatie

Patiënten die in het ziekenhuis een scan hebben ondergaan en dit thuis nog eens willen nakijken, kunnen daarvoor de app myBody myData gebruiken. Radioloog en software-ontwikkelaar Wouter Veldhuis van het UMC Utrecht heeft de gratis app gecreëerd waardoor zij deze thuis, op hun eigen apparaat, nog eens kunnen bekijken. Ook kunnen de medische beelden gebruikt worden bij een second opinion. Tot nu toe was het niet of nauwelijks mogelijk om deze data thuis nog eens in te zien. Dit meldt NOS. 

Hoewel patiënten de beelden van hun ziekenhuisscan wel eens op een dvd mee naar huis krijgen, kan de data in de meeste gevallen niet via een gewone dvd-speler bekeken worden. De app, die nu alleen nog voor iOS beschikbaar is maar later ook voor Android wordt uitgerold, is beveiligd waardoor de scans niet door derden ingezien kunnen worden. Tijdens het consult met de arts kunnen aantekeningen worden gemaakt in de app of tekeningen worden gemaakt op de scan om bepaalde delen uit te lichten.

Hoewel het inzichtelijk maken van de scans voor patiënten heel prettig kan zijn, is de app ook te gebruiken bij andere zorgaanbieders. Wanneer een andere arts wordt geraadpleegd of er een second opinion plaatsvindt, kan de data direct worden overgedragen, volgens de medische maatstaven. Dit kan vervolgens direct bekeken worden in de juiste kwaliteit. Wanneer een arts de gegevens downloadt, krijgt de patiënt daar een melding van.

De app myBody myData wordt op dit moment verder ontwikkeld voor gebruik met Android-apparaten. Ook wordt gewerkt aan het uitrollen van het systeem bij andere ziekenhuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids