Normal_chemotherapie

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft 130 vrouwen met borstkanker aan een onderzoek naar vasten blootgesteld. De ene helft werd gevraagd om tijdens de chemokuur normaal te blijven eten en de andere helft ging iedere kuur vier dagen vasten. Dit meldt Zorg.nu. 

Drie dagen voor de kuur begon de vast en op de dag van de chemokuur moesten de vrouwen dit volhouden. Het vasten bestond óf uit alleen vloeistoffen drinken (koffie, thee en water), intermittent fasting of maximaal duizend calorieën eten op een dag.

Vasten doet het beter

“Je ziet dat de mensen die gevast hebben en dat hebben volgehouden het het beste doen, de mensen die deels gevast hebben doen het net wat minder en de mensen die helemaal niet hebben gevast nog minder. Daar zit een lijn in”, zegt oncoloog Judith Kroep.

Of vasten tot minder bijwerkingen leidt is niet duidelijk, maar wel zien de onderzoekers dat chemotherapie succesvoller lijkt bij vrouwen die hebben gevast. Pas na een vervolgonderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden bij andere soorten kanker. 

Door: Nationale Zorggids