Normal_rss_entry-252070

Patiënten in ziekenhuizen die hun sigaret echt niet kunnen missen moeten, net als personeel en bezoekers, vanaf zomer 2021 overal naar buiten om te roken. Vanaf 1 juli sluiten rookruimtes van alle ziekenhuizen en andere openbare gebouwen hun deuren, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Een half jaar later, op 1 januari 2022 wil de overheid dat ook rookruimtes in het bedrijfsleven dichtgaan.

Alle gebouwen van ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de NVZ, een groot deel van de algemene ziekenhuizen en een aantal specialistische instellingen, zijn al rookvrij. Maar per volgend jaar zomer moeten ook andere ziekenhuizen eraan geloven. "Als het je niet lukt naar buiten te gaan, kun je dus niet meer roken", aldus een woordvoerder van de NVZ.

Buitenterrein per 2025 rookvrij

De NVZ wil ook dat alle buitenterreinen rondom ziekenhuizen per 2025 rookvrij zijn. "60 procent van de ziekenhuizen heeft zo'n buitenverbod al. Maar als je ver genoeg loopt, kom je overal weer op een plek waar het wel mag." Er zijn dan ook altijd mensen die blijven roken, aldus de woordvoerder. "Ook al liggen ze met bijvoorbeeld COPD in het ziekenhuis."

Door: ANP