Normal_vaccin_inenten_ouderen_griepprik

In 2020 bestelde het ministerie van Volksgezondheid flink meer griepprikken, maar voor komend griepseizoen zijn nog eens 600.000 extra besteld. Vorige winter ontstonden er alsnog tekorten en die wil het ministerie met de extra grote bestelling van 4,8 miljoen prikken voorkomen, ook omdat toen groepen gevraagd werden om hun griepprik iets later te halen. Dit meldt NU.nl. 

Hoe veel mensen vorig jaar hun jaarlijkse griepprik hebben gehaald, is niet bekend. Hoeveel prikken er dit jaar nodig zijn, is nog even afwachten. Afgelopen seizoen was er vanwege de coronamaatregelen nauwelijks sprake van een griepseizoen, maar als de teugels na de zomer meer worden losgelaten kan het als gevolg hebben dat er weer een griepgolf komt.

Mutatie griepvirus 

Overgebleven griepprikken kunnen het jaar erop niet meer worden gebruikt. “De samenstelling van het griepvaccin wordt ieder jaar afgestemd op de actuele situatie, want griepvirussen hebben de eigenschap heel snel te muteren. Dus vaccins van een jaar eerder worden daarna niet meer ingezet”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Tussen half oktober en half november worden de meeste mensen die daarvoor in aanmerking komen gevaccineerd tegen de griep.

Door: Nationale Zorggids