Normal_intensive_care

180 mensen op de intensive care kunnen de Nederlandse ziekenhuizen aan, maar een piek van 400 patiënten in januari niet. Hiervoor waarschuwt intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NIVC) Diederik Gommers. Ic-verpleegkundigen kunnen die grote druk psychisch niet aan en reguliere zorg willen ziekenhuizen niet nogmaals afschalen. Dit meldt NOS. 

Gommers is dan ook niet voor verdere versoepelingen, maar denkt tegelijkertijd dat het te vroeg is om zwaardere coronamaatregelen in te voeren. De vrees voor drukte op de ic’s komt voort uit een nieuwe berekening van het RIVM. In augustus berekende het nog dat er zo’n 2.200 tot 3.400 ongevaccineerden gefaseerd op de ic’s belanden, maar dat is nu bijgesteld naar 4.800.

Twee scenario’s

Bij de dagelijkse bezetting van de ic’s houdt het RIVM rekening met twee scenario’s. In het eerste scenario blijven de huidige maatregelen gelden en is de beddenbezetting per dag ongeveer 180, met een piek van 400 in januari. Vervallen alle maatregelen en hebben mensen meer sociale contacten, dan kan het aantal bezette ic-bedden oplopen tot 500, met een piek tot 800 bezette bedden. Loopt de effectiviteit van de vaccins inderdaad terug, dan kunnen de aantallen nog hoger komen te liggen.

Door: Nationale Zorggids