Uitbraak apenpokken is vrijwel over, stoppen met prikken

De huidige uitbraak van de apenpokken is vrijwel voorbij, zegt gezondheidsinstituut RIVM. De vaccinatiecampagne tegen de "monkeypox" stopt volgens de organisatie dan ook "binnenkort". Tot eind deze maand worden risicogroepen nog uitgenodigd voor een prik.

"Het aantal nieuwe besmettingen is al een paar weken erg laag, waardoor de campagne kan stoppen. Desalniettemin kan de ziekte nog steeds opleven en zijn er nog steeds besmettingen", waarschuwt het RIVM, dat daarom voor oplettendheid pleit.

Na een piek in de zomer, is het aantal besmettingen inmiddels afgenomen tot een paar per week. "Zo werd het virus in de afgelopen twee weken bij slechts negen mensen vastgesteld. Door het kleine aantal nieuwe besmettingen is de noodzaak om te vaccineren dan ook niet meer aanwezig", stelt het gezondheidsinstituut.

Gedrag en immuniteit

Ook "veranderd gedrag" en natuurlijke immuniteit hebben tot een vermindering van het aantal nieuwe besmettingen geleid, denkt het RIVM. Hoe groot het effect van de vaccinaties is geweest, kan het instituut nog niet zeggen.

In november wordt nog wel bekeken of vaccinaties of andere maatregelen in de toekomst misschien nodig zijn.

Door: ANP