Normal_11370

UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein maakt sinds vorige week gebruik van een nieuwe generatie pacemakers die bestand is tegen MRI-golven. Daardoor kan de hartpatiënt zonder problemen een MRI-onderzoek ondergaan.

Deze zogeheten INGENIO MRI-bestendige pacemaker is ontwikkeld door Boston Scientific. Het meet de lichaamsbewegingen nog nauwkeuriger dan de oudere typen en controleert bovendien de ademhaling van de hartpatiënt via innovatieve sensortechnologie. Hierdoor kan de hartfrequentie beter worden gereguleerd.

Via sensoren registreert de nieuwe pacemaker bewegingen van de patiënt. Als iemand zich inspant, regelt de pacemaker de hartfrequentie bij. Door ook het ademvolume per minuut te meten, kan die inspanning nog nauwkeuriger gemeten worden. Zo wordt niet alleen fysieke maar ook emotionele spanning, en het verschil tussen lichte en zware inspanning geregistreerd.

Afgelopen donderdag werd dit apparaatje in een aantal Europese ziekenhuizen bij hartpatiënten ingebracht. Voor Nederland had het St. Antonius ZiekenhuisUtrecht/Nieuwegein de primeur.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz