Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Jongeren doen het goed op de arbeidsmarkt. Veel minder jongeren vragen een WW-uitkering aan en het aantal vacatures groeit in rap tempo. Verreweg de meeste vakmensen zijn nodig in de zorg, metaal en metalektro, gastvrijheidssector, retail, en logistiek. Dat meld en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en UWV.

Werkgevers zitten te springen om mensen met een mbo-diploma. Ton Heerts, duovoorzitter SBB, voegt toe: ‘De behoefte aan vakmensen groeit. Dat maakt het des te belangrijker dat studenten kiezen voor onderwijs waarin hun talenten het best tot hun recht komen. In veel gevallen is dat in het mbo. Bedrijfsleven, onderwijs én overheid hebben dus de gezamenlijke opdracht om jongeren weer te enthousiasmeren voor het mbo. Het mbo is de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt.’

Per regio en per opleidingsniveau is door SBB inzichtelijk gemaakt waar de kansen liggen. Zo hebben jongeren op mbo niveau 3 goede baankansen als zij kiezen voor een opleiding tot verzorgende IG of begeleider in de gehandicaptenzorg. Op niveau 4 is er veel behoefte aan verpleegkundigen.

Bedrijven hebben niet alleen behoefte aan afgestudeerde vakmensen, maar staan ook te springen om gemotiveerde studenten die ze, samen met het mbo, zelf kunnen opleiden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids