Normal_normal_law-4617873_640

Vorig jaar deed de rechtbank de uitspraak dat Thuiszorg Naborgh aansprakelijk is voor de onrechtmatige en te hoge declaraties die het indiende bij zorgverzekeraar DSW. Eind december oordeelde de rechter dat Thuiszorg Naborh 139.692 euro aan zorggeld moet terugbetalen aan de zorgverzekeraar. Daar komt nog 10.000 euro bij aan advocaat- en proceskosten en wettelijke rente. DSW heeft beslag gelegd op het huis. Dit meldt zorgverzekeraar DSW. 

Thuiszorg Naborgh kwam vorig jaar in het nieuws nadat Pointer, Reporter Radio en Follow The Money onderzoek deden naar de opmerkelijk hoge winsten van het zorgbedrijf. Uit dat onderzoek bleek dat er gedeclareerd is voor zorg die nooit geleverd is. Directeur Shanna Naborgh kreeg de kans om aan te geven welke zorg er wel geleverd is. Volgens haar waren er geen dossiers meer waardoor dat niet lukte.

Aad de Groot, directeur van DSW, is blij met de uitspraak van de rechter: ‘De impact van fraude is groot, op de solidariteit, op het zorgstelsel en op de kosten voor de premiebetaler. Deze uitspraak laat zien dat zorgverleners hun zorg moeten kunnen onderbouwen. Als er zoveel fraude is gepleegd dat onduidelijk is óf en welk deel van de zorg wél geleverd is, dan is dat het probleem van de fraudeur. Als de zorgverlener dat niet hard kan maken, zal alles terugbetaald moeten worden. In dit geval is dat een behoorlijk gepeperde rekening. '

Door: Nationale Zorggids