Week 32: coronavaccin, alcohol en slapen tijdens een hittegolf

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het coronavaccin, zwangerschapsstress, slapen tijdens warme nachten, een hotel in een seniorencomplex en alcohol drinken tijdens een hittegolf in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Effectiviteit COVID-19-vaccin varieert bij verschillende virusvarianten

Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het risico op infectie door bèta-, gamma- of deltavarianten van SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) onder gevaccineerde personen hoger is dan bij de alfa-variant.

Dinsdag: Zwangerschapsstress staat een natuurlijke bevalling in de weg 

Volgens de WHO is er sprake van een natuurlijke (normale) bevalling als deze plaatsvindt tussen 37 en 42 weken, zonder interventies (inleiding, gebruik van een vacuümpomp of verlostang, keizersnede) en waarbij moeder en kind na de bevalling in goede gezondheid verkeren. Een natuurlijke bevalling heeft veel voordelen voor moeder en kind: op lichamelijk vlak maar ook op mentaal vlak. 

Woensdag: 4 tips van de Hersenstichting om beter te slapen tijdens warme nachten

De komende dagen worden er tropische temperaturen verwacht in Nederland. Die zomerse temperaturen zorgen ook voor warme nachten, wat van invloed is op de nachtrust. Slapen gaat niet alleen over de slaapkwantiteit (hoeveel uur je per nacht slaapt), maar vooral om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is).

Donderdag: Rechtbank schiet omstreden plan voor hotel in seniorencomplex af

Het omstreden plan om een hotel te bouwen ín een seniorencomplex te bouwen, is door de rechtbank afgewezen. You Hotel kreeg in 2020 een omgevingsvergunning voor de bouw van een hotel in een pand aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam, maar de rechtbank heeft deze nu vernietigd.

Vrijdag: 'Alcohol drinken bij warm weer heeft veel nadelige effecten'

Door alcohol zijn de nieren minder goed in staat hun werk te doen. Als gevolg verbruiken ze meer water. Er moet daardoor vaker worden geplast en er wordt een waterachtige urine geproduceerd. Dit vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van een kater. Bij warm weer droog je uiteraard nog sneller uit en gaat dit proces harder. Bij het consumeren van wat minder alcohol kunnen sommige mensen al een fikse kater krijgen.

Door: Nationale Zorggids