Handhavingsverzoek naar NZa vanwege uitblijven zorgcontracten

De contractering tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders is ook dit jaar niet rond bij aanvang van het overstapseizoen. De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nu ingrijpt. Komt daar geen oplossing uit, dan grijpt de bond naar andere juridische maatregelen. Dit meldt de Consumentenbond. 

Ieder jaar moeten zorgverzekeraars uiterlijk op 12 november hun zorgpremies bekendmaken. Ook zijn ze dan verplicht om hun voorwaarden te publiceren, maar dat lukt vanwege uitblijvende zorgcontracten vaak nog niet. Grote verzekeraars hebben nog geen contract met veel zorgaanbieders. DSW onderhandelt nog met 41 procent van de ziekenhuizen, Zilveren Kruis met 50 procent en VGZ heeft nog 89 procent van de onderhandelingen openstaan. 

Blind verzekering kiezen

Volgens de Consumentenbond worden verzekerden hierdoor gedwongen om blind een verzekering te kiezen. Want hoe kun je een passende zorgverzekering kiezen als essentiële informatie ontbreekt?” Omdat de bond al jarenlang ziet dat contracten pas laat rond zijn, soms zelfs pas in het nieuwe jaar, dient deze een handhavingsverzoek in bij de NZa. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky