Normal_handen_wassen

ROOSENDAAL - De afgelopen dagen organiseerde het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal in het kader van de landelijke Week van de Patiëntveiligheid een aantal acties om specifiek een goede handhygiëne onder de aandacht te brengen, zo meldt het ziekenhuis.

Zo stond er een stand voor medewerkers met informatie over handhygiëne en konden zij met het zogeheten Rad van Veiligheid aan iedereen hun handhygiënetechniek laten zien. Vervolgens werd het resultaat met behulp van een speciale lamp beoordeeld. Medewerkers met de schoonste handen konden een prijs winnen.

Buiten deze themaweek om heeft het ziekenhuis overigens besloten deze maand over te gaan op andere reinigingsmiddelen voor de hand. “De handzeep, handalcohol en handcrème worden hierbij vervangen”, zegt Nelleke ten Feld, een van de deskundigen infectiepreventie in het ziekenhuis. “Ook zal aan nagenoeg ieder patiëntenbed handalcohol worden bevestigd. Zo is handalcohol in de patiëntenzorg voor iedereen nog sneller bereikbaar.”

Om bezoekers bij binnenkomst de gelegenheid te geven hun handen te desinfecteren en zo mee te helpen aan het voorkomen van infectie, worden er tevens bij de ingangen van het ziekenhuis en de poliklinieken in Etten-Leur en Oudenbosch zogeheten dispensers met handalcohol geplaatst.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz