Normal_telefoon_bellen_callcenter___1_

SPIJKENISSE (Novum) - Stichting Hartpatiënten Nederland is overspoeld met telefoontjes over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat laat een woordvoerder van de stichting weten. Vorige week werd de afdeling cardiologie van het ziekenhuis gesloten, dinsdag volgde de polikliniek cardiologie. Mogelijk zijn mensen overleden door foute beslissingen van cardiologen.

"Over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis komen sinds dinsdag vele tientallen telefoontjes binnen", licht de zegsman toe. Tot dusverre hebben bellers met name veel vragen. "Patiënten willen weten of ze goed behandeld zijn, of de juiste diagnose is gesteld en of de juiste medicijnen werden voorgeschreven. De mensen die bellen zijn vaak zeer emotioneel."

De patiëntenstichting heeft een team van letselschadeadvocaten in de hand genomen. Wie juridische stappen overweegt wordt doorverwezen naar het letselschadebedrijf. Dat laat weten dat een aantal telefoontjes zijn binnengekomen van zowel slachtoffer als nabestaanden, maar dat er nog geen claims zijn ingediend.

De verpleegafdeling cardiologie ging vorige week dicht omdat de sterftecijfers er in 2010 ruim boven het landelijk gemiddelde bleken te liggen. Om die reden plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis ook onder verscherpt toezicht.

Uit een rapport dat het ziekenhuis zelf liet opstellen, bleek dat op de afdeling cardiologie patiënten niet volgens de richtlijnen zijn behandeld. Veel van deze patiënten hebben mogelijk vermijdbare schade opgelopen.

Waarom dinsdag werd besloten ook de polikliniek te sluiten is niet bekend. Die afdeling was eerder onder toezicht van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam geplaatst. Patiënten die een afspraak hadden op de polikliniek van het ziekenhuis in Spijkenisse kunnen terecht bij het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.