Normal_mri_brain_hersenen_neurologie_wiki_-c_

NIJMEGEN - Het glucosemetabolisme in de hersenen van zowel diabetespatiënten als gezonde mensen verandert niet wanneer de bloedsuikerwaarde wordt verlaagd. Dat zou kunnen betekenen dat bij een dergelijke ‘milde hypo´ de hersenen nog voldoende glucose kunnen opnemen om goed te functioneren. Dat stelt promovendus Kim van de Ven van het UMC St Radboud in Nijmegen.

De studie van de biomedisch ingenieur is de eerste wereldwijd waarbij naar de effecten van een hypo op het glucosegebruik van de hersenen werd gekeken.

Gebruik makend van een speciale MRI-techniek toonde ze aan dat de concentratie glucose in de hersenen lager is naarmate de bloedsuikerwaarde lager is. Dit is in lijn met de verwachting. Maar ze onderzocht ook hoe de hersenen van gezonde mensen glucose verwerken en wat er gebeurt wanneer zij een kunstmatig opgewekte hypo (3 mmol per liter) hebben.

Hetzelfde onderzoek deed ze bij diabetespatiënten. De verwachting was, dat tijdens een hypo het glucosemetabolisme zou veranderen. Dat bleek echter, noch bij de gezonde mensen, noch bij de mensen met diabetes, niet het geval te zijn. Mogelijk hebben de hersenen bij een dergelijke hypo nog voldoende glucose om goed te functioneren, of spreken zij naast glucose ook een andere energiebron, zoals lactaat aan.

De promovendus concludeerde uiteindelijk dat de hersenen van diabetespatiënten een goed aanpassingsvermogen hebben. Zij promoveert op 5 december aan het UMC St Radboud.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz