Normal_groningen_umcg_ziekenhuis_

GRONINGEN - Het analyseren van urine die over een hele dag is verzameld, kan niet alleen bepaalde ziekten in het lichaam opsporen, maar levert ook waardevolle informatie op over iemands conditie en leefstijl.

Uit onderzoek van professor Gerjan Navis, nefroloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bleek deze zogeheten 24-uurs urine veel informatie te geven over het voedingspatroon van de patiënt (onder meer van niertranplantatiepatiënten). Zo kunnen restanten van eten en drinken, zoals de kleurstof van rode bieten, en (resten van) medicijnen worden gemeten.

Onderzoek van 24-uurs urine biedt de mogelijkheid om te meten in hoeverre iemand kwetsbaar is en hoe die kwetsbaarheid samenhangt met voeding. Zo bleken kwetsbare mensen herkenbaar te zijn aan te weinig creatinine in de urine.

“Aan de buitenkant is dat vaak niet te zien, omdat het toch meestal is verpakt in een laagje vet”, aldus Navis. “Als je rekening houdt met iemands leeftijd en geslacht is creatinine een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans. Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het zien als een soort Coopertest zonder hardlopen.”

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz