Normal_zorgbelang_nederland_logo

UTRECHT - Eeke van der Veen volgt CDA-politica Loes van Ruijven-van Leeuwen op als voorzitter van Zorgbelang Nederland, de brancheorganisatie van dertien patiëntenorganisaties.

Van der Veen vindt dat de burger jaarlijks de rekening van de gezondheidszorg betaalt, maar dat zij bij alle verstrekkende wijzigingen die in de zorg op stapel staan echter bijna niets in te brengen heeft.

Door de beleidsveranderingen gaat niet alleen de AWBZ op de schop, maar ook de jeugdzorg wijzigt drastisch, ziekenhuizen fuseren en specialiseren. Zorgbelang Nederland ziet de opvallende teneur dat verstrekkende beslissingen in de zorgsector te vaak over de hoofden van de burgers heengaan. “Burgers hebben nauwelijks iets in te brengen. In belangrijke beslissingen worden ze niet gekend”, aldus de kersverse voorzitter. Volgens hem is het essentieel dat de zorgvrager bij belangrijke wijzigingen ook een stem hebben.

Eeke Van der Veen was van 2006 tot eind vorig jaar woordvoerder zorg voor de fractie van Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer. Daarvoor, van 1989 tot 2006, was hij voorzitter van de raad van bestuur van zorgverzekeraar Agis.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz