Bouwvakkers, vrieskou, FNV Bouw & Infra, beschermingsmaatregelen

DEN HAAG (Novum) - Deze winter hebben meer bouwvakkers onbeschermd in de kou gewerkt dan een jaar eerder. Dat stelt FNV Bouw & Infra vrijdag na een rondgang langs de leden. Volgens de bond komt dat door de crisis.

In de bouwcao staat dat bij een gevoelstemperatuur van -6 graden om 10.30 uur het werk neergelegd mag worden. Doorwerken mag alleen als er voldoende beschermingsmaatregelen zijn genomen, zoals het plaatsen van een verwarming of een afdekscherm.

Tijdens de vorstperiode in januari werd vijftig procent van de bouwvakkers door zijn baas verplicht om onbeschermd door te werken, stelt de bouwbond na het onderzoek. In de winter daarvoor was dat twintig procent.

De toename is volgens de bond niet te wijten aan te weinig kennis over wat te doen bij vorst. Bij driekwart van de ondervraagde bouwvakkers was op de bouwplaats duidelijk wat de regels zijn. "Bijna iedereen weet wat er voor de veiligheid en gezondheid van werknemers zou moeten gebeuren", stelt bondsbestuurder Mieke van Veldhuizen. "Helaas is de crisis nu zo ver gevorderd dat veel bouwvakkers geen andere uitweg zien dan doorwerken. Voor jou tien anderen, horen ze dan."