Handen schudden, samenwerking

AMSTERDAM - Het Academisch Medisch Centrum en VU medisch centrum gaan vandaag hun plannen bekendgemaakt over de vorming van een alliantie waarin op een aantal gebieden zeer intensief zal worden samengewerkt. De bestaande samenwerking tussen de twee Amsterdamse ziekenhuizen gaat hiermee een nieuwe fase in.

Beide zorginstellingen proberen zo onder meer de complexe patiëntenzorg verder te verbeteren, de top van Europese, medische kenniscentra te halen en het gebruik van mensen en middelen doelmatiger te gebruiken.

Er wordt zelfs overwogen het AMC en VUmc op lange termijn op één locatie te huisvesten. In de tussentijd blijven de twee instellingen echter bestaan, maar worden zij in belangrijke mate aanvullend aan elkaar.

Na vandaag volgt een adviestraject, waarbij onder meer de raden van toezicht, de ondernemingsraden, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Nederlandse Zorgautoriteit, de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen, banken en verzekeraars zich uitspreken over de alliantieplannen.

Een volgend besluit over de alliantie wordt naar verwachting deze zomer genomen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz