hartpatiënten

DEN HAAG (Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat ziekenhuizen al hun operatie- en sterftecijfers van de afdelingen hartchirurgie doorgeven. Dat staat in een brief aan alle betrokken ziekenhuizen, bevestigt een woordvoerder van de inspectie na berichtgeving hierover van het Radio 1-programma Argos.

Het gaat om data van de afgelopen vijf jaar. De inspectie heeft de cijfers nodig om 'inzicht te krijgen in de uitkomsten van hartchirurgie en het kwaliteitsbeleid op de afdeling'. De ziekenhuizen zijn ook gevraagd om een toelichting te geven op de informatie en ze moeten melden of een onafhankelijk deskundige de cijfers heeft gecontroleerd.

Volgens Argos zijn de problemen in het Hagaziekenhuis in Den Haag aanleiding om de cijfers op te vragen. De woordvoerder wilde die link niet direct leggen. "Het gaat om een iets bredere context. Ziekenhuizen moeten hier gewoon open over zijn", aldus de zegsman. De ziekenhuizen zijn overigens niet verplicht om informatie af te geven.

Halverwege maart raakte de hartafdeling van het Haagse Hagaziekenhuis in opspraak. De sterftecijfers op de hartafdeling zouden daar al jaren hoger liggen dan gemiddeld. Verder werd bij de operatie van een patiënt niet volgens het protocol gewerkt.