VUmc, Vrije Universiteit medisch centrum

(Novum) - Het VUmc blijft gewoon longoperaties uitvoeren ondanks een tekort aan chirurgen. Dat zegt een woordvoerder van het Amsterdamse ziekenhuis in een reactie op berichtgeving van de Volkskrant vrijdag. Het VUmc erkent dat er wisselingen in het team zijn maar het verhaal dat sprake zou zijn van nieuwe problemen en conflicten klopt volgens het ziekenhuis niet.

De Volkskrant schreef vrijdag op basis van ingewijden dat de crisis binnen het ziekenhuis nog niet is opgelost. Er zou een nog altijd een angstcultuur heersen en ook de conflicten tussen medisch specialisten zouden nog zijn niet bijgelegd. Daarom zou zijn besloten dat patiënten voorlopig naar andere ziekenhuizen worden gestuurd.

Het ziekenhuis bevestigt dat er longpatiënten worden doorgestuurd maar dat komt door 'wisselingen in het team'. "Het kan zijn dat we daardoor wat minder capaciteit hebben", aldus de woordvoerder. "In dat verband verwijzen we door. Er is sprake van een normale gang van zaken", verzekert hij.

Dat er nog maar een chirurg aan het werk zou zijn, kan het ziekenhuis niet bevestigen. Wel geeft de woordvoerder toe dat klokkenluider Rick Paul nog niet in de operatiekamer staat. "Na negen maanden op non-actief kan je niet zomaar terug", aldus de zegsman. Dat een andere chirurg niet opereert omdat hij niet met Paul wil samenwerken, klopt volgens hem niet.

Het VUmc bevestigt het vertrek van de derde chirurg. Hij is volgens het ziekenhuis echter niet vertrokken omdat 'de spanningen' hem teveel werden, maar omdat hij in een ander ziekenhuis een betere baan kreeg. Het ziekenhuis is in gesprek met een aantal kandidaten om het tekort aan chirurgen op te vangen.