Irakese vlag

(Novum) - Een groep artsen uit Bagdad bezoekt deze week het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk. Nederlandse artsen delen hun expertise over brandwonden met hun Iraakse vakgenoten. Gezien de vele aanslagen met bermbommen en gevechten in en rond Bagdad is deze kennis meer dan welkom.

In het brandwondencentrum in Bagdad werden vorig jaar 2500 patiënten behandeld. Een jaar eerder waren dat er nog duizend. De artsen komen naar Beverwijk om kennis op te doen over het behandelen van de brandwonden.

Plastisch chirurg in het RKZ Paul van Zuijlen is trots op het driedaagse bezoek uit Irak. "Dat wij als Beverwijks brandwondencentrum steeds vaker worden benaderd voor het delen van kennis op internationaal niveau beschouwen wij als geweldige erkenning voor ons werk."

Het brandwondencentrum in Bagdad ontbeert vooral know-how, ziet Van Zuijlen. "Het is opvallend dat ze, ook met Amerikaanse steun, een prachtig geoutilleerd brandwondencentrum hebben met ruime financiële middelen maar dat de inhoudelijke invulling achterblijft. Ze weten zich af en toe geen raad met de wonden. De nood is hoog om meer expertise te verkrijgen."

Zo is in Beverwijk een bijzondere huidtransplantatietechniek ontwikkeld, worden kunsthuiden gemaakt in een laboratorium en is een methode ontwikkeld om littekens op te meten. "Veel van deze technieken worden inmiddels wereldwijd toegepast", zegt Van Zuijlen.