Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

(Novum) - Chirurgen van het UMC St Radboud in Nijmegen hebben tijdens een kaakoperatie een bril gebruikt waarin een camera is gemonteerd. Zo kan de operatie vanuit het perspectief van de arts worden gefilmd. Het was volgens het ziekenhuis de eerste keer dat de zogeheten Google Glass in de Europese gezondheidszorg werd gebruikt.

Het gebruik van de bril heeft als voordeel dat medische studenten kunnen meekijken met de chirurg. Ook kunnen de beelden worden gebruikt om advies op te vragen collega's die ergens anders werkzaam zijn.

Het Nijmeegse ziekenhuis is enthousiast over de test, maar ziet nog wel enkele verbeterpunten. Zo is het beeld soms schokkerig door de bewegingen van de drager en wordt de kwaliteit van de beelden slechter door de felle lampen in de operatiekamer. Ook kan de camera van de bril niet zo worden bijgesteld dat de handen van de chirurg zichtbaar zijn.

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden van de Google Glass verder onderzoeken. Ook wordt gekeken naar de kosten en veiligheidsaspecten. Verder wordt uitgezocht of een arts mee kan kijken met bijvoorbeeld een thuiszorgverpleegkundige die de bril draagt.