Normal_pleister_gewond

De afdeling Dermatologie van het VUmc in Amsterdam heeft een nieuwe huidvervangende therapie ontwikkeld met veelbelovende resultaten. Voor het eerst is het gelukt om een huid te kweken die zowel bestaat uit leder- als opperhuid. Voor mensen met één of meer chronische open wonden lijkt genezing nu naderbij. De nieuwe therapie biedt in de meeste gevallen al direct verlichting van de pijn. Dat meldt VUmc.

In Nederland kampen duizenden mensen, soms al jarenlang, met een wond die niet dicht gaat. Dat kan komen door een slechte doorbloeding van de huid, zoals bij een complexe open beenwond (ulcus cruris) wat vaak bij ouderen voorkomt. Andere oorzaken zijn diabetes, doorliggen (decubitus) of hartfalen. Een chronisch open wond is voor een patiënt zeer belastend. De patiënt heeft veel verzorging nodig, moet geregeld naar het ziekenhuis voor het wisselen van het verband en heeft vaak veel pijn. De nieuwe huidvervangende therapie kan voor deze patiënten een uitkomst bieden.

De nieuwe therapie is weinig belastend voor de patiënt. Om nieuwe huid te kweken wordt gebruik gemaakt van huidcellen van de patiënt zelf. Daarvoor worden onder lokale verdoving enkele kleine stukjes huid afgenomen. In drie weken tijd wordt uit de verkregen huidcellen een nieuwe huid gekweekt waarmee de open wond bedekt. De nieuwe huid groeit vast door ingroei van bloedvaten vanuit het het wondoppervlak.

Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat de toepassing van de nieuwe huidvervangende therapie zeer effectief is. In 55 procent van de gevallen was de open wond binnen 24 weken volledig gesloten en bij 29 procent van de patiënten was de wondgrootte sterk afgenomen. De wonden van deze patiënten hadden op eerdere behandelingen niet gereageerd.

© Nationale Zorggids