Normal_pleister_gewond

Het moet voor patiënten met diabetes mogelijk worden om hun wonden te laten genezen in kortere tijd. Met een slimme pleister die nu in het VUmc getest wordt, kunnen de genezingstijd en de zorgkosten sterk verminderd worden. De pleister is niet voor mensen die een klein sneetje hebben, maar voor patiënten die chronische wonden hebben. Dit meldt RTL Nieuws. 

De slimme pleister is uitgerust met een speciale techniek die ioniseert, zo vertelt oprichter en directeur van Plasmacure Bas Zeper. Koud plasma ontstaat door het ioniseren, wat de celdeling en doorbloeding stimuleert en bacteriën doodt. Het enige dat de patiënt daarvoor hoeft te doen is de pleister iedere dag een minuut lang op de wond te houden.

Diabetespatiënten hebben vaak problemen met chronische wonden als gevolg van slechte doorbloeding of zenuwschade. De zorgkosten die daarbij om de hoek komen, kunnen oplopen tot wel 10.000 euro. De pleister van Zeper is niet alleen gunstig voor de patiënt, maar houdt ook de zorgkosten laag. De behandeling met zijn pleister kost gemiddeld 1.500 tot 2.000 euro.

Op dit moment vinden er nog testen plaats in het VUmc. Hierbij wordt onderzocht wat de eventuele bijwerkingen zijn van de slimme pleister. Bedenker Bas Zeper verwacht dat het nog twee jaar zal duren voordat patiënten behandeld kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids