Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Drie ziekenhuizen hebben hun rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over miljoenen euro’s aan extra vergoedingen voor vastgoedkosten verloren. Dat blijkt uit drie uitspraken die het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) gisteren deed, zo meldt Medisch Contact.

Het betreft het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Middelburg, het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Voor de drie ziekenhuizen dreigen de nieuwbouwplannen in de knel te komen door een nieuw bekostigingssysteem dat in 2012 is ingegaan. In het nieuwe systeem van de prestatiebekostiging dragen ziekenhuizen zelf het risico voor de zogenoemde kapitaallasten – de aflossing en rente voor gebouwen en grond.

Een probleem bij de nieuwbouwplannen van de ziekenhuizen is dat hun huidige gebouwen nog niet volledig zijn afgeschreven. De ziekenhuizen willen daarom de resterende boekwaarde van het 'oude' vastgoed versneld afschrijven. In 2009 verzochten zij de Nederlandse Zorgautoriteit de kosten daarvan te mogen declareren. De NZa weigerde dat. Hierop stapten de drie ziekenhuizen naar de rechter, die gisteren oordeelde dat de NZa de verzoeken terecht afwees. Hoger beroep is niet mogelijk, omdat het CBB in dit soort zaken eindrechter is.

Bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis gaat het om een bedrag van bijna 16 miljoen euro, bij het Zaans Medisch Centrum om bijna 15 miljoen euro, en bij het Gemini Ziekenhuis om bijna 9 miljoen euro. De ziekenhuizen vrezen in de financiële problemen te komen als zij de noodzakelijke versnelde afschrijving niet vergoed krijgen, maar volgens het CBB hebben de zorginstellingen niet aannemelijk weten te maken dat sprake is van onevenredige financiële gevolgen, of dat de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in hun regio als gevolg van de miljoenentekorten in gevaar komt.

© Nationale Zorggids