Normal_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) tekent beroep aan tegen het besluit van de ACM om de fusie goed te keuren tussen het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. De NPCF is bang voor ongewenste gevolgen voor de patiënt. Dat meldt Zorgvisie.

Volgens de patiëntenfederatie gaat de ACM (Autoriteit Consument en Markting) met het toestemmingsbesluit voorbij aan de mogelijke gevolgen van de fusies zoals prijsstijgingen, beperkte keuzevrijheid voor patiënten en machtsvorming. NPCF-directeur Wilna Wind: 'Als ziekenhuizen fuseren betekent het dat één ziekenhuisbestuur het voor het zeggen krijgt en bepaalt welke zorg geboden wordt en welke niet, welk beleid ze hebben ten aanzien van kwaliteit. Er is geen prikkel meer om het beter of goedkoper te doen dan de concurrent, want die is er niet meer. Zorgverzekeraars kunnen het moeilijk krijgen om te onderhandelen over prijs en kwaliteit met zo'n machtig ziekenhuis.'

Een woordvoerder van ziekenhuis De Lievensberg laat weten te zijn overvallen door het bericht over het beroep. De bedoeling van de ziekenhuizen is om op 1 januari 2014 de bestuurlijke fusie al rond te hebben.

© Nationale Zorggids